Петер Лизе е германски евродепутат и лекар. Той е член на

...
Петер Лизе е германски евродепутат и лекар. Той е член на
Коментари Харесай

Защо при пътувания ваксинираните да страдат заради неваксинираните?

Петер Лизе е немски евродепутат и доктор. Той е член на Християндемократическия съюз на канцлера на Ангела Меркел. В изявление за Българска национална телевизия той загатна, че може да има привилегии при пътешестване на ваксиниранr срещу COVID-19 хора, въпреки да не било в този момент времето за този спор. Изрази и съмнения за някаква странна договорка сред Израел и " Пфайзер " за имунизациите и изясни по какъв метод през лятото е взимано решението в Европейски Съюз за това кои ваксини да бъдат закупени.

Според доктор Лизе сега не е в този момент миг да се разисква въвеждането на документи за имунизиране, които да дават привилегии при пътешестване. Но въпреки всичко се изрече в изгода точно на повече независимост за пътешестване на имунизираните против COVID-19 хора, защото не трябвало да се лишава свободата на пътешестване единствено тъй като някой не желал да бъде имунизиран.

" Първо, доста повече жители би трябвало да имат достъп до ваксини, а това ще отнеме време. Освен това ще сме изправени пред проблеми: Че няма причина, от здравна позиция, да лишаваме съществени права от хора, които са имунизирани . И друго - за какво имунизираните би трябвало да страдат поради неимунизираните ? Когато на хората им се предлага ваксина, не приказваме за привилегии, а за връщане на съществени права и свободи. Ще изчакаме данните на фирмите през февруари, тъй като още не знаем дали имунизираните не заразяват други хора. И по-късно би трябвало да изготвим тактика. Ако няма риск, за какво да лишаваме свободата, тъй като някой не желае да бъде имунизиран. Не е заслужено ", сподели немският евродепутат.

Д-р Лизе приказва и за проблемите при имунизационния развой в Европа. Той твърди, че Европарламентът е настоял всички данни от клинични тествания на имунизациите да бъдат разполагаем, с цел да може всеки, в това число самостоятелни специалисти, да ги ревизират. Дали имунизациите са безвредни е по-важно от наличието на договорите с фармацевтичните компании, споделя още евродепутатът.

" Има повече бистрота в Европа, в сравнение с другаде по света. Доколкото знам, Съединени американски щати и Турция не са си разгласили договорите, по този начин както го направи Европа ", акцентира той.

Що се отнася до доставките на имунизациите Лизе споделя, че договорите и доставките са от компетенциите на Еврокомисията. Но по места отговорността е на самата държава-членка на Европейски Съюз. И добавя: 

" Трябва да поръчате съответните спринцовки. Много значимо е да разполагате с верните спринцовки. Ще получите повече ваксини от един и същи брой флакони. При имунизацията на „ Байонтек “ в началото от един флакон са изтегляни единствено 5 дози, а сега може да се вземат елементарно 6 дози с верните спринцовки. А лекари настояват, че могат да се сложат и 7, в случай че сте прецизни . "

Германският евродепутат недоумява по какъв начин по този начин Израел се е сдобил с толкоз доста ваксини, с цел да извърши толкоз всеобщо ваксиниране и твърди, че Израел и Съединени американски щати имат специфични покупко-продажби с " Пфайзър ".

" Израел е доста специфичен случай и тук приканвам за доста повече бистрота. Хора от „ Бионтек “ споделят, че нямат визия какво се случва в Израел. „ Байонтек “ е създал имунизацията, а няма визия по какъв начин по този начин Израел имунизира толкоз доста хора. Има специфична договорка сред „ Пфайзер “ в Съединени американски щати и Израел. Призовавам за повече информация. Може би някой харесва Израел. Това би трябвало да бъде обяснено ", споделя доктор Лизе. 

Той споделя още, че Европейски Съюз леко е забавила утвърждението на имунизациите, тъй като е значима сигурността и доверието, до момента в който Англия просто е бързала и не се е погрижила за сигурността.

" ЕС държи освен на скоростта, а основно на сигурността и доверието. Затова реши да не прибягва до спешно утвърждение и да подпише контракт, чак когато е изяснена правната отговорност. Когато компанията прави неточност, тя поема отговорността. Как можете да убедите хората да се имунизират, в случай че компанията не носи отговорност, за направеното при индустриалния развой. - акцентира Лизе. - Англия не се е погрижила за отговорността. Одобриха в незабавен порядък имунизациите. "

Евродепутатът изяснява и проблемите при дебатите за това какви ваксини да се поръчат от страните в Европейски Съюз и за какво Германия е поръчала доста повече от нужното през лятото.

" По едно време през лятото много страни – не знам дали и България беше измежду тях, само че сигурно Полша беше там, се опълчиха на контракт с „ Байонтек/Пфайзер “, тъй като твърдяха, че е скъпо, изисква -70 градуса, технологията не е била одобрявана преди. Тогава Германия сподели, че ще вземе повече в сравнение с полагащия ѝ се дял, с цел да се подписа договорът. В противоположен случай изобщо нямаше да получим имунизацията. Ако Германия не беше поръчала над 1 млн. дози през лятото, ЕС нямаше да получи имунизацията на „ Байонтех “ в този момент - споделя Лизе. - Когато видяха, че имунизацията е ефикасна, всички я желаеха. Тогава Германия сподели: ние ще я споделим с нашите европейски другари, и с цел да компенсираме загубите, ще желаяме повече бройки на двустранно равнище. Вече сме поръчали 600 млн. дози. През януари беше направена нова поръчка от Европейската комисия и ще има задоволително за всички. "

Според него съветската ваксина " Спутник V ", която Унгария утвърди за приложение в страната, може и да бъде утвърдена от Европейската организация по медикаментите, само че това не е реалност към момента " тъй като руснаците не показаха нужните данни ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР